Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Moszkva

Moszkva történet

Moszkva, Oroszország, Történet

Moszkva története

Moszkva, Oroszország, Történet

A modern orosz főváros Moszkva, központi szerepet foglal el az oroszok életének minden területén, a történelemben, a politikában, a gazdaságban, a kultúrában és a szellemi életben. A hatalmas nemzet szellemi és kulturális szíve, az orosz művészet és építészet kincsestára.

A sűrűn lakott orosz síkságok szívében terül el az orosz birodalom történelmi magja, mely a kormány székhelye is. Oroszország legnagyobb városa, tízmilliós népességgel valóságos erőmű az ország legfejlettebb vidékének közepén.

Moszkvát először 1147-ben említik, Jurij Dolgorukij herceg uralma idején. Jurij herceg építtette az első erődöt a Borovickij-dombon.

Moszkva kereskedelmi utak kereszteződésében fekszik, így jelentős mértékben részesült kora kereskedelmi életének javaiból. Stratégiai elhelyezkedését megirigyelték a tatárok, akik többször is megpróbálták lerombolni és felégetni a várost. Moszkva hercegei úgy döntöttek, hogy az ellenséggel való együttműködés jövedelmezőbb, így biztosították Moszkva sikerességét. III. Iván mért döntő vereséget a tatárokra, ő felügyelte a Kreml még ma is álló téglafalainak és tornyainak építését, és meghonosította a bizánci kétfejű sas címert, amely a
birodalom jelképe lett.

A 16. század közepére Moszkva lakossága 100 000 főre duzzadt, ezzel Európa egyik legnagyobb városa lett. A városért ebben az időben sokat tett IV. Iván, vagy ismertebb nevén Retteget Iván. Pártolta a művészeket és a kézműveseket, felállította Oroszország első titkosrendőrségét, diadalmaskodott a tatárok felett. A győzelem emlékére adott megbízást Oroszország valószínűleg legismertebb épülete, a Vaszilij Blazsennüj-székesegyház építésére.
Mivel Rettegett Iván megölte saját fiát így a Moszkvát 300 éve uraló dinasztia kihalt.

A Romanov-dinasztia tagja volt Nagy Péter. Napóleon császár seregei 1812-ben bevonultak Moszkvába. Napóleon seregét annyira megviselte a hideg és az éhség, hogy vissza kellett vonulniuk. A város felszabadítása után elkezdődött a város újjáépítése.

Az 1917-es forradalom után Lenin Szentpétervár helyett újra Moszkvát tette meg fővárosnak. Moszkva 2009-ben a világ harmadik leggazdagabb városa volt az itt élő milliárdosok számát tekintve.

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!